- De PVV wil zich in het Europees Parlement aansluiten bij de nieuw te vormen Europese fractie van radicaal rechtse partijen.
- Marine Le Pen, de voorvrouw van het Franse Rassemblement National (voorheen Front National) wil zo’n nieuwe fractie oprichten.
- De nieuwe fractie moet bestaan uit partijen die momenteel horen bij de fracties “Europese Conservatieven en Hervormers” en “Identiteit en Democratie.”
- Lees ook: Europese verkiezingen: bij welke Europese fracties zitten de 7 grootste Nederlandse politieke partijen? Een overzicht
De PVV wil zich in het Europees Parlement aansluiten bij de nieuw te vormen Europese fractie van radicaal rechtse partijen. Marine Le Pen, de voorvrouw van het Franse Rassemblement National (voorheen Front National) wil zo’n nieuwe fractie oprichten. “Als wij zetels halen, sluiten wij daar graag bij aan”, aldus PVV-lijsttrekker Sebastiaan Stöteler in Op1.
De nieuwe fractie moet bestaan uit partijen die momenteel bij de Europese Conservatieven en Hervormers (waar onder meer JA21 en SGP bij zitten) en Identiteit en Democratie (waar de PVV voorheen deel van uitmaakte). Ook de nationaal-conservatieve stroming van de Italiaanse premier Giorgia Meloni moet onderdeel worden van de nieuwe Europese familie waar Le Pen op hoopt.
Europese kiezer maakt naar verwachting ruk naar rechts
Radicaal rechtse partijen worden verwacht een grote zege te boeken tijdens de Europese Parlementsverkiezingen volgende week. Stöteler hoopt met de nieuwe fractie in het Europees Parlement te “kunnen komen tot een sterke economische samenwerking en eigenlijk geen politieke integratie”.
Hij noemt het overigens “hartstikke terecht” dat het Duitse Alternative für Deutschland uit de ID-fractie is gezet. De Europese lijsttrekker van die radicale partij stelde dat niet alle SS’ers misdadigers waren.
Tijdens het debat kwam ook de positie van de PVV ten opzichte van Oekraïne ter sprake. De grootste Nederlandse partij is kritisch op de steun aan dat land, dat nog steeds vecht tegen Rusland.
Stöteler benadrukt evenwel dat het aanstaande kabinet in het akkoord op hoofdlijnen heeft afgesproken Oekraïne "politiek, militair, financieel en moreel" te blijven steunen tegen Russische agressie. "Wij gaan Nederland daarbij helpen", aldus de PVV'er. "Wij gaan vanuit het Europees parlement in ieder geval niet de Nederlandse regering dwarszitten."
Lees meer over de Europese Verkiezingen die 6 juni beginnen:
- Dit wil GroenLinks-PvdA met Europa: versnelde aanpak klimaatcrisis, gerichte arbeidsmigratie en meer macht voor het Europees Parlement
- Dit wil NSC met Europa: versterkte buitengrenzen, minder streng stikstofbeleid en geen Europese belastingen
- Dit wil BBB met Europa: drastische hervorming van klimaat- en migratiebeleid en ruim baan voor de landbouw en visserij
- VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen Azmani wil geen Europees pact met de PVV